2021-08-16 17:27:22• hírek • kaplony.blog

Megérkeztek a teqballasztalok

Kaplonyban már meg is tekinthetők, illetve természetesen ki is próbálhatók a teqballasztalok. Az érdeklődők a sportcsarnok udvarán találják a már összeszerelt asztalok egyikét. "Ma még bérmentve lehet használni, ugyanakkor kérünk mindenkit, hogy óvatosan használja, ne ártson az eszköznek – becsüljük meg közösen!" - üzeni a település vezetősége.

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok, a karok és a kezek kivételével, a test bármely részével hozzáérhetnek a futball-labdához. Egyesben két játékos, párosban négy játékos játszhatja. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strand körülményeket, tehát a homoktalajt is.


A wikipédia szócikkében olvasható: a térfeleket elválasztó háló szilárd és ellenálló, így a labda visszapattan róla, lehetővé téve a folyamatos játékélményt. Összhangban a hivatalos teqballszabályokkal, az asztalok felépítése lehetővé teszi, hogy a szerencse vagy a véletlen semmilyen formában ne befolyásolhassa a játékot; a játékosok kizárólag tudásukra és képességeikre hagyatkozhatnak. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére. A teqball egy testi kontaktus nélküli sport, ami azt jelenti, hogy az ellenfél és asztal érintése sem engedélyezett.


A játékot nemzetközi szinten a Nemzetközi Teqballszövetség (FITEQ) képviseli, amelyet 2017-ben hoztak létre.


A teqball számos világhírű labdarúgót szólított meg, és miután felvették a 2021-es Ázsiai Strandjátékok és az Afrikai Strandjátékok programjába, a sport legfőbb célja az olimpiai játékok programjára való bekerülés.



Története


A teqball kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György. A teqball kreatív ötletgazdája Borsányi Gábor, aki régebben sokszor focizott pingpongasztalon. A pingpongasztal vízszintes kialakítása miatt a labda sokszor nem pattant úgy, hogy a játék élvezetes legyen. Borsányi úgy gondolta, ha az asztalt meghajlítanák, az ív segíthetné a labda lábhoz való pattanását. Több év fejlesztés után Huszár Viktor segítségével fejlesztették ki az első teqballasztalt 2014-ben.


A sportot hivatalosan Budapesten, 2016. október 18-án mutatta be Ronaldinho brazil futballista, a teqball egyik nagykövete. A teqball első világbajnokságát 2017-ben Budapesten rendezték meg, egy évvel később a franciaországi Reims volt a házigazda, tavaly pedig ismét a magyar főváros adott helyszínt a vb-nek.


Szabályok

  • A teqball bármilyen 5-ös méretű focilabdával játszható ( A labda nyomása 0,3 és 0,5 atmoszféra közé esik tengerszinten és súlya 370 és 400 gramm közé esik)
  • A teqballt egyéni és páros formában, vagyis kettő vagy négy ember tudja játszani
  • Egy teqballmérkőzés két nyert játszmáig tart
  • Egy játszma megnyeréséhez 12 pontot kell elérni, 11–11 esetén a következő pont dönt, de döntő szett esetén két pont különbséggel lehet megnyerni a szettet
  • A játékosoknak vagy csapatoknak két lehetősége van a sikeres adogatás végrehajtására
  • A játékosok vagy csapatok minden négy pont után cserélnek adogatást
  • Tilos ugyanazzal a testrésszel érinteni a labdát kétszer egymás után
  • Tilos ugyanazzal a testrésszel átadni a labdát kétszer egymás után
  • Minden játékos vagy csapat maximum háromszor érhet a labdába bármely testrésszel – a karok és kezek kivételével – mielőtt visszajuttatná azt az ellenfél térfelére
  • Páros játék során minimum egy passz kötelező a visszajuttatást megelőzően
  • Tilos hozzáérni az asztalhoz és az ellenfélhez a játék során
  • Csusza (amikor az asztal élét éri a labda) esetén meg kell ismételni a labdamenetet, abban az esetben, ha labda a földre pattan a csuszát követően

A hivatalos teqballpálya méretei

  • minimum 12 méter széles
  • minimum 16 méter hosszú
  • minimum 5 méter, maximum 15 méter magas
  • A szervavonalak párhuzamosan helyezkednek el 2 méterre az asztal széleitől.

Az asztal


A Teqasztal játékfelületének görbületét, a játékfelület legmagasabb és legalacsonyabb pontjának távolsága, valamint a Teq asztal legalacsonyabb (legtávolibb) és a háló legmagasabb pontja közötti távolság határozza meg. A Teq asztal játékfelületének a talajtól mért legmagasabb pontja 760 mm, míg a legalacsonyabb pontja 565 mm. A vízszintes távolság a Teq asztal legalacsonyabb pontja és a háló között 1490 mm.


Az asztal méretei

Hosszúság: 3000 mm

Szélesség: 1500 mm (háló nélkül)

Szélesség: 1700 mm (hálóval)

Magasság: 900 mm (hálóval)

A háló méretei

Szélesség: 1700 mm

Vastagság: 20 mm

Magasság: 140 mm (a Teq asztal felszínétől mérve).

A Teqasztaloknak három fajtájuk van: a TEQ One, a TEQ Smart és a TEQ Lite.


Szellemi tulajdon

A hagyományos sporteszközökkel ellentétben a teqballasztal kialakítása szabadalmaztatott, így csak a Teqball International vagy más, a Teqball Holding SARL engedélyével rendelkező cég gyárthatja legálisan az asztalokat. Maga a „teqball” szó védjegyoltalom alatt áll, ez a védjegyjogosult számára ellenőrzést biztosít a teqballeseményeket hirdetők vagy a nevet egyéb módon, nyilvánosan használók fölött.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: